Počet položek: 0 0,- CZK

Co dát na stěnu za krbová kamna

Co dát na stěnu za krbová kamna

Budete mít nová krbová kamna, těšíte se na posezení s rodinou, na teplo z krbových kamen, na nekonečný ohnivý tanec plamenů a praskání dřeva v krbu? Před tím však musíte myslet především na svou bezpečnost a zajistit stěnu za krbovými kamny proti požáru a izolačně tak, abyste vyhověli všem bezpečnostním předpisům. Ochrana zdi za kamny musí být provedena na 100%. Zároveň chcete mít tuto stěnu krásnou i z hlediska estetiky. Jak to tedy vše skloubit?

Co dát na stěnu za krbová kamnaCo dát za krbová kamna

Prvotním předpokladem je to, že ve zdi za krbovými kamny nesmí být instalována elektřina, voda ani plyn. Pro izolaci použijte nehořlavé izolační desky typu: Varmsen, Thermax, Skamotec, Promasil, Silca apod. Stavebně izolační desky určené speciálně pro stavbu a izolaci krbů a mají odolnost až do 1000 °C. Snadno lepí a šroubují, navíc jsou samonosné a můžete je obkládat. V jednom kroku tak krb od stěny snadno odizolujete. V dřevostavbách budete muset použít navíc nejen v prostoru za krbovými kamny protipožární sádrokartonové desky. Poznáte je podle toho, že mají růžovou nebo červenou barvu.

Vzdálenost krbových kamen od zdi

Na umístění kamen v místnosti odpovídá norma ČSN 06 1008/1997, kde se píše, že minimální vzdálenost (odstup) předmětů musí být nejen u kamen, ale i dalších topných těles zepředu celých 80 cm a z boků a zezadu minimálně 20 cm.

Čím obložit stěnu za kamny

Máme hotovou stěnu za kamny a co dál? Nabízí se možnost ji obložit přírodním kamenem nebo kamenem umělým. Výhodou je jeho odolnost a snadná údržba. V neposlední řadě také připomeňme dobré, akumulační vlastnosti kamene. Ještě dlouho po vyhasnutí topeniště sálá naakumulované teplo právě ze stěny.

Vybudovaná stěna zároveň nechá vyniknout prostoru s instalovanými kamny. Pokud chcete ušetřit nebo máte v záměru nechat "zářit" samotný krb, stěnu  natáhněte do perlinky, lepidla a použijte finální štukovou omítkou ve stejné barvě interiéru. Naopak odlišnou barvou od okolního prostoru zviditelníte celé zákoutí krbových kamen.

   Co dát za kamna?

Je mnoho možností, co dát za kamna tak, aby byly splněny veškeré technické, protipožární a estetické požadavky.

Ochranu zdi za kamny máme už vyřešenou. Co ale před ní? Nechte se inspirovat krbovými kamny, které dokonale zakomponujete jak do stylového i do moderního interiéru.

Přečtěte si další článek na téma: Co dát pod krbová kamna

Co dát na stěnu za krbová kamna - 1723782 - Co dát za krbová kamna

Co dát za krbová kamna

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   O nás