Počet položek: 0 0,- CZK

Co dát pod krbová kamna

Co dát pod krbová kamna

V bezprostředním okolí krbových kamen musíte striktně zachovávat bezpečnost. Jde o velmi exponované místo, kde hrozí vznícení nebo ohoření podlahy z hořlavého materiálu nebo případný požár vystřelenými nebo vypadnutými žhavými uhlíky. Před krbovými kamny se neustále něco děje – přikládáte dřevo, vynášíte popel nebo čistíte topeniště.

Proto používáme pod krbovými kamny a také před nehořlavou podložku. ČSN norma nám říká, že krbová kamna, která jsou instalovaná na podlahu z hořlavého materiálu, musí být opatřena ochrannou podložkou přesahující jeho půdorys, a to nejméně 800 mm před přikládacím a popelníkovým otvorem a 200 mm na ostatních stranách.   

Jakou podložku pod krbová kamna?

Existuje hned několik alternativ:

Tvrzené sklo pod krbová kamna

Je vyrobeno z kaleného skla s fazetou. Koupíte ho obvykle v čirém nebo kouřovém provedení. Je pochozí, vydrží pády předmětů – například polen a je odolné vůči poškrábání. Výhodou je nepřeberné množství tvarů, u některých výrobců i možnost výroby tvaru individuálního. Tloušťka skla je standardně 6-8 mm. Pokládka je jednoduchá s podmínkou vyrovnané plochy bez velkých výškových rozdílů podlahy. Pro zamezení prášení se pod skleněnou desku je možno použít na okraje silikonové těsnění.
Sklo pod krbová kamna působí elegantně, zvláště v moderním interiéru. Opticky nám nezmenšuje prostor, proto se hodí i do menších místností.

Plech pod krbová kamna

Vše záleží o vašem vkusu. V některých případech se plech pod krb vyloženě hodí – například při volbě litinových krbových kamen. Výhodou je nízká pořizovací cena, možnost zakázkové výroby na míru a výběr povrchové úpravy (nerez, smalt, lak či pozink). Díky těmto možnostem je pak slazení interiéru s krbem vcelku hračkou.

Tradiční dlažba, kámen

Výhodou těchto materiálů je odolnost a jejich snadná údržba. Zvolíte si z mnoha vzorů, velikosti, struktury a barev jak dlažby, tak i kamene. Při citlivém naplánování nenarušíte celkový vzhled interiéru nebo naopak podtrhnete důraz na místo, kde se krbové kamna nachází. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a náročnější zbudování (lepení, betonování podkladu apod.), na které se musí myslet nejlépe již ve fázi projektu.

Cihla

Samotnou kapitolou jsou cihly, které asi nejvíce vyniknou na venkovské usedlosti nebo chalupě, kde podtrhnou starodávný ráz a venkovský styl interiéru.

Přečtěte si další článek na téma: Co dát na stěnu za krbová kamna

 

 

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   O nás