Počet položek: 0 0,- CZK

Hovězí steak na grilu

Není nad to, dát si pořádný kus grilovaného hovězího masa, tak jako v Americe. Nejlepší hovězí na grilu je od lokálních farmářů. Nejvhodnější surovina je z jalovice nebo z býčka ve stáří maximálně 24 měsíců. Maso musí být rovněž dobře stařené, tzn. správně odležené 10-14 dnů.

Hovězí na grilu

podle Camilla "DonCarusa" Tomanek

Hovězí steak na grilu

Na recept budeme potřebovat:

vysoce kvalitní hovězí maso
půl šálku dřevěných hoblin

Na omáčku chimichuri:

půl šálku dobrého olivového oleje
2 ks limetek, respektive jejich šťávu
2-3 stroužky česneku, jemně nakrájeného na kostičky
5 ks cibulek, jemně nakrájených na kostičky
1 lžičku soli
1/3 lžičky mletých chilli vloček
1/4 lžičky pepře
1 svazek hladké petrželky, jemně nasekané
2 hrsti koriandru, jemně nasekaného
4 kousky manga, jemně nakrájeného
2 kousky ananasu, jemně nakrájeného

Všechny přísady pro omáčku chimichuri promíchejte a nechte odstát alespoň hodinu, aby vůně mohly „působit“. Poněvadž se chutě čerstvých ingrediencí mohou lišit (sladkost, ostrost atd.), uvádím recept, který by si měl každý upravit dle své chuti a možností.

Hovězí steaky nechte asi 15 minut v kouři nasáknout uzenou vůní. Přitom dbejte, aby kouř netvořil dým, ale spíše jen velmi lehkou mlhu. Bude-li dýmu moc, může se stát, že steaky budou chutnat mírně hořce. Na kouř stačí půl šálku dřevěných hoblin.

Maso posléze zprudka grilujeme a pak je necháme nepřímým ohřevem „dojít“ na požadovanou vnitřní teplotu. Osobně preferuji vnitřní teplotu 56°C.

Po ugrilování steaky pokrájíme na úzké plátky a servírujeme s omáčkou chimichuri. Jako přílohu můžeme použít grilovanou zeleninu a čerstvý chléb.

Camillo Tomanek

Dobrou chuť přeje Camillo "DonCaruso" Tomanek

„Sladit design a funkčnost je obtížné, to však hoši z firmy Höfats dokázali. Venkovní grily Höfats mají mnoho drobných detailů, které z nich dělají skvělé „pracovní nástroje“, a tím mi grilování usnadňují. Pokud zrovna negrilujete, nepůsobí gril na zahradě nebo na terase jako „cizí těleso“, ale pořád prostě dobře vypadá.“

Camillo založil a provozuje jeden z prvních a nejúspěšnějších blogů o grilování a BBQ v Německu a mimořádně úspěšně boduje v národních i mezinárodních mistrovstvích v grilování. Tři tituly „German Barbecue Champion of the professional“, „World Barbecue Champion“ a „Dutch BBQ Champion“ jsou jen některé z jeho nesčetných úspěchů v BBQ.

 

Hovězí steak na grilu - 1722222 - Hovězí steak na grilu

Hovězí steak na grilu

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   O nás