Počet položek: 0 0,- CZK

Údržba zahradního grilu a přenosného ohniště po sezóně

I když je léto teprve ve své druhé půli a grilování na zahradě běží v plném proudu, měli bychom včas pamatovat i na pozdější údržbu – zazimování venkovního grilu nebo přenosného ohniště. Minimálně z důvodů pořizovacích investic, které pokud kupujete kvalitní vybavení, stojí i několik tisíc korun.

Jak uskladnit ohniště nebo přenosný gril?

Většina grilů a ohnišť je bez rozdílu vyrobena z neupravené černé oceli. Starostlivost je tedy na prvním místě, protože na těchto zařízeních připravujeme grilované dobroty. Správným uskladněním a péčí rovněž ovlivníme životnost samotného grilu nebo ohniště.

Nejprve očistěte vnitřní části těla grilu nebo ohniště od hrubých zbytků z grilování – připečené kousky jídel a tukové přípečky. Na to použijte nejlépe kvalitní ocelový kartáč, který jednak rychle čistí a zároveň i vydrží. Poté můžete vnější strany, ale i ty vnitřní omýt v teplé jarové vodě nebo s použitím jiného saponátového přípravku. Nikdy nepoužívejte agresivní chemické přípravky až na výjimky určené přímo k čištění grilů.

Po omytí a uschnutí zařízení potřete jedlým olejem. Vhodný je řepkový, slunečnicový nebo olivový olej. Zcela nevhodné jsou pro tento účel másla nebo margaríny. Pamatujte na to, že stačí nanést pouze tenký film, který je absorbován do mikropórů kovového materiálu.

Stejným způsobem lze ošetřit i ostatní příslušenství, jakými je např: grilovací rošt, grilovací plotna nebo stojan.  

Pokud nejste fanoušky celoročního grilování – třeba na terase, mělo by být vše uskladněno mimo sezónu na suchém a teplém místě. Film oleje vytvoří ochrannou vrstvu před případným vznikem rzi po celou dobu uskladnění.

Před zahájení další grilovací sezóny gril či kovové ohniště s příslušenstvím vytáhněte na určené místo a vypalte přímým ohněm trvajícím minimálně 20 minut.

A nyní jste připraveni na gril párty pro další rok.

Údržba zahradního grilu a přenosného ohniště po sezóně - 1722470 - Údržba zahradního grilu a přenosného ohniště po sezóně

Údržba zahradního grilu a přenosného ohniště po sezóně

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   O nás