Počet položek: 0 0,- CZK

Jak vyčistit krbové sklo?

Lidové rady nad zlato

Jak vyčistit krbové sklo?

Otázkou, jak vyčistit krbové sklo, špinavé a zakouřené od sazí se zaobíral asi každý z nás. Zapálit oheň a nevidět krásné, červenozlaté plameny hořícího dřeva přeci jen není ta pravá romantika. Navíc, položme si otázku, komu nevadí začernalé sklo na krbu za několik desítek nebo stovek tisíc?

Je dobré hned na začátku poznamenat, že čištění krbového skla by mělo patřit standardně mezi běžnou údržbu, stejně tak, jako vymetání popela nebo úklid kolem krbu.

Pro ty, kteří však ještě sklo krbových kamen nikdy nečistili, jsme sestavili pár dobrých tipů, jak čistit krbové sklo tak, aby se při čištění nijak nepoškrábalo a vynaložené úsilí bylo efektivní.

Nejlepší, nejjednodušší a zároveň také nejlevnější způsob je vyčistit sklo jemným popelem z krbu. Nejjemnější popel najdete vždy propadlý vespod v popelníku. Otevřete dvířka krbu a vezměte ubrousek nebo kus papírových novin, které „namočíte“ do popela a krouživými pohyby systematicky čistíte. Je dobré tento postup opakovat s dalším čistým ubrouskem nebo novinovým papírem, než je sklo zcela čisté. Na závěr můžete sklo ještě omýt jarovou vodou nebo za použití podobného saponátu.

Další metodou je také pořádně roztopit krb a držet v něm pernamentně, po nějakou dobu velký plamen. Okénko krbu se tak samo vyčistí. Vždy však může zůstat začouzení v rozích skla, proto je třeba dočistit ručně.

Čím vyčistit krbové sklo

když je opravdu zanedbané a dlouho, dlouho nevyčištěné? Tady je každá rada drahá… Ano do slova a do písmene, protože na takové sklo už asi budeme potřebovat kvalitní chemii. Možná mnoho z Vás teď myslí na záchranu planety a uvažuje, zda to půjde i bez čističe na krbové sklo… bohužel ve většině případů nepůjde.

Máme však v rukávu schovaný trumf v podobě tipu na kvalitní čistič krbového skla, který je účinný a vlídný k životnímu prostředí i tím, že ho moc nespotřebujete, především díky jeho pěnové formě. Jednoduše nanesete trochu pěny na sklo krbu, tu po skle rozmažete a necháte dle návodu několik minut působit. Poté již pouze otřete ubrouskem nebo papírovým ručníkem a sklo je zase jako nové. Pozor, při manipulaci s čističem skla krbu používejte vždy ochranné rukavice.

Závěrečné rady na konec. Je možné používat k čištění i běžné houbičky na nádobí – pozor však na to, abyste nepoužili abrazivní (tvrdou) stranu, která může sklo poškrábat. Nikdy také nezačínejte s prací, pokud je sklo ještě horké. Při omývání vodou by mohlo prasknout nebo si můžete koledovat o popáleninu.

Znáte nějaký další způsob, čím vyčistit krbové sklo? Sdílejte svůj názor v komentáři pod článkem.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   O nás