Počet položek: 0 0,- CZK

Jak regulovat krbová kamna

Poradíme Vám, jak na to!

Jak regulovat krbová kamna

Při topení v kamnech na dřevo lze v průběhu činnosti kamen regulovat výkon podle potřeby. Na začátku topení se snažíme výkon maximalizovat, po zahřátí místnosti víceméně usilujeme již pouze o temperaci a o udržení komfortní teploty. Na rozdíl od otevřených ohnišť – krbů mají uzavřená topeniště kamen účinnost spalování více jak 80%.

V krbových kamnech lze regulovat jak množství paliva, tak i přívod vzduchu, respektive kyslíku do spalovací komory. Výsledkem je delší doba hoření a zároveň nižší spotřeba dřeva.

regulace přívodu vzduchu do krbu

K topeništi kamen přichází běžně dva nebo u některých kamen i tři spalovací vzduchy. Základním je tzv. primární vzduch – ten přichází standardně odspodu od roštu. Sekundární vzduch proudí do topeniště ze shora – ten vytváří oplach skla krbových kamen, takže tak nečerná a zároveň slouží pro podporu a zvýšení účinnosti hoření. U některých kamen a krbových vložek nalezneme tzv. terciální vzduch, který se předehřívá v zadní části topeniště, prochází perforovanou zádí komory, tryskami deflektoru nebo soustavou průduchů na bocích topeniště.Terciální vzduch zplyňuje emisní částice vznikající při hoření a zvyšuje účinnost spalování. Vzniká méně popela, prodlužuje se doba hoření a tím pádem se prodlužuje doba mezi přikládáním paliva.

Regulace přívodu vzduchu do krbu

aneb jak správně topit v krbových kamnech

  1. Při zahájení topení musíte spálit dostatečné množství dříví, při maximálním přívodu kyslíku do topeniště. Tento postup je správný k dostatečnému vyhřátí topeniště a zejména k vyhřátí komínu, který má potom dobrý tah pro odvod spalin.
  2. Regulace primárního a sekundárního vzduchu musí být otevřena na maximum. Po rozhoření za několik minut, kdy se oheň v topeništi zcela rozhoří zavřete sekundární vzduch (většinou jde o dvířka popelníku).
  3. Až po vyhoření počátečního dřeva na zátop vznikne dostatečné množství žhavých uhlíků a krb je tak připraven k dlouhodobému topení a přikládání. Přikládejte do krbu menší množství dřeva – stačí pár polen. Po rozhoření přidaného dřeva přivřete – ne zcela přívod sekundárního vzduch (regulace nad dvířky krbu).
  4. Přikládejte nejlépe vždy další dávku dřeva do již vytvořených uhlíků. Regulaci provádějte jak množstvím přikládaného dřeva, tak i samotnou regulací sekundárního vzduchu. Rozhodujte se  vždy podle velikost místnosti, počáteční teploty místnosti, potřeby dlouhodobé temperace apod. Nezapomeňte na to, že hodně záleží na tom, čím také topíte.

Přečtěte si náš další článek o tom, jaké dřevo do krbu používat a proč.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   O nás