Počet položek: 0 0,- CZK

5 základních pravidel grilování venku

Těšíte se na jídlo, které chystáte na venkovním grilu, ale nechutná tak, jak byste si sami představovali? Chce se to vyvarovat obvyklým chybám, které dovedou „zabít“ i toho nejlepšího kuchaře. Pět základních pravidel grilování vám představíme.

1. Kontrolujte čistotu vašeho venkovního grilu

Zahradní gril - Höfats Cone

Jedním z důvodů, proč speciality na grilu nemají tu pravou chuť, kterou očekáváte je často opomíjená čistota grilu a chybějící příslušenství ke grilu.

Zbytky spáleného tuku v grilu z předchozí bujaré grilovačky, společně s nalepeným popelem, mohou zaručeně změnit kvalitu i toho nejlahodnějšího jídla.

Nepříjemné situaci se vyhnete, pokud se o vše včas a řádně postaráte. Nejlepší je použít osvědčené pravidlo-vyčistit samotný gril a příslušenství grilu těsně po každé gril párty. Dokud je ohniště ještě teplé, je mnohem snazší a rychlejší odstranit veškeré nečistoty. Vše, co potřebujete, je teplá voda, trochu saponátu, kartáč s tvrdými štětinami, vyrobený z nerezové oceli nebo houba s drsnější stranou.

2. Nezapomeňte na marinády

Zahradní gril - Höfats Cone

Jak nechat vyniknout chuť grilovaným jídlům? Správně „vychytaná“ marináda je tajemstvím každého šéfkuchaře. Marinování je nutné, pokud chcete, aby byly zeleninové nebo masité pokrmy voňavé, šťavnaté a lahodné. S přidáním oblíbených ingrediencí si můžete vyhrát a vytvořit tak vlastní grilovací marinády, které dodají grilovaným pokrmům ten správný šmrnc.

Olivový olej, citrónová šťáva, sójová omáčka, červené víno, balzamikový ocet, česnek ... to je jen krátký výčet surovin pro tu „nej“ marinádu. Při marinování masa pamatujte na důležité pravidlo. Ponechat ho v marinádě minimálně několik hodin (doporučujeme i několik dnů), pro zkřehčení masa a natáhnutí aromatických látek dovnitř chystaného masa.

3. Správná teplota grilu zaručí úspěch

Zahradní gril Höfats Cone s vestavěným teploměrem

Znáte ten pocit, kdy už se nemůžete dočkat až bude jídlo ugrilované? Umocňuje vás chuť na jídlo, honí vás čas nebo máte dokonce už i hlad. Je si třeba uvědomit, že trpělivost je při grilování po právu odměněna. Správné načasování na podpálení a zahřátí grilu zajistí, že grilované speciality budou chutnat skvěle. Nesmíte opomenout, že příliš nízká teplota grilu je jednou z nejčastějších chyb při venkovní gril párty. Na nevyhřátém grilu se  maso peče příliš dlouho a v důsledku toho je tvrdé a suché.

Čas, který strávíte nad ohřevem grilu, se liší v závislosti na tom, jaké palivo si vyberete. Pokud se rozhodnete pro dřevěné uhlí, budete potřebovat asi 15 minut na přípravu. Při použití dřevěných briket se připravte na čekání okolo 45 minut.

4. Vyberte si vhodné ingredience

Grilování špízů a grilování rolád - Höfats Cone

Dalším pravidlem, díky němuž bude vaše kulinaření úspěšné, je použití přísad s podobnou strukturou. Co to znamená? Jídla budou vypadat a chutnat ještě lépe, pokud budete kombinovat produkty např. s podobnou tvrdostí, aby byla jejich doba grilování přibližně stejná. Díky tomu se vyhnete situacím, kdy některé ingredience ještě nejsou upečeny a ostatní se téměř rozpadají. Například při grilování špízů se ujistěte, že jsou připraveny z jednoho druhu masa. Poté si můžete být jisti, že se pečou rovnoměrně a budou fantasticky šťavnaté.

5. Sladké marinády? Pouze na konci grilování

Sladké marinády ke grilování - Höfats Cone

Populární barbecue marináda je jednou z nejčastěji používaných omáček, používaných při grilování. Sladké marinády mají však poněkud odlišné pravidla použití, než marinády klasické. Měly by být přidávány ke konci grilování, z důvodu karamelizace cukru obsaženého ve svém složení (rajčata, med nebo cukr). Maso marinované v takovéto omáčce příliš brzy tmavne a při delším pečení povrch černá a připaluje se. Maso má pak nahořklou chuť a voní po zhořenině.

 

5 základních pravidel grilování venku - 1722234 - Grilování venku na grilu Höfats Cone

Grilování venku na grilu Höfats Cone

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   O nás